Домашен арест за обвиняем за притежание на наркотици

Апелативен съд – Варна постави под домашен арест обвиняем за държане с цел разпространение на три вида високорискови наркотични вещества. Въззивната инстанция измени определение на Варненския окръжен съд, който е взел мярка за неотклонение „задържане под стража“.

25-годишният Радослав Т. е привлечен към наказателна отговорност за това, че държал с цел разпространение 2,77 гр. кокаин, 66,75 гр. екстази и 1 754,21 гр. марихуана. По досъдебното производство на Отдел БОП – Добрич като обвиняема е привлечена и жената, с когото Радослав съжителства. Тя е с мярка „парична гаранция“.

Обвиняемият не оспорва авторството на деянието и признава вината си. Адвокатът му припомни, че Радослав е с чисто съдебно минало, не е имал криминални прояви и не е обявяван за издирване, така че няма опасност да извърши престъпление, нито да се укрие.

Представителят на Апелативна прокуратура – Варна изтъкна продължителния и устойчив във времето характер на престъпната дейност, и фактът, че обвиняемият няма постоянна месторабота.

Съдът взе предвид повдигнатото обвинение за тежко умишлено престъпление, свързано с притежание и разпространение на наркотици. Данните по делото водят до възникване на обосновано подозрение за съпричастността на Радослав Т. към вмененото му във вина деяние. Втората инстанция обаче не намери за налична втората предпоставка, изисквана от закона – риск от укриване. От друга страна, начинът на извършване на престъплението и количеството иззети вещества говорят за опасност осъществяване на сходно деяние. Затова въззивният съд прие, че адекватна е втората по тежест мярка – домашен арест. Тя ще бъде изпълнявана на постоянния адрес на обвиняемия в Силистра, което ще му попречи да наруши закона. Постановената мярка за неотклонение на Радослав Т. ще бъде контролирана с електронно устройство.

Определението на Варненския апелативен съд е окончателно.

Total
0
Shares
Предишна статия

Отмениха най-тежката мярка за неотклонение на обвиняем за притежание на наркотици и незаконно отглеждане на марихуана

Следваща статия

24 училища във Варна работят на едносменен режим


Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии