Мерки за неотклонение “домашен арест” наложи Районен съд – Варна на двама души

Районен съд – Варна определи мярка за неотклонение „домашен арест“ за 23-годишен младеж, привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 296, ал.1 от Наказателния кодекс  – неизпълнение на влязла в сила заповед за незабавна защита, съгласно която не трябвало да доближава на по-малко от 100 метра до жилището  на потърпевша жена. Предвиденото в закона наказание за подобно престъпление е лишаване от свобода до три години или глоба до 5000 лева.

Съдът, като взе предвид събраните до момента доказателства и по-специално свидетелските показания намери, че може да се направи разумно обосновано предположение за съпричастност на 23-год. мъж към повдигнато му обвинение. По отношение опасността обвиняемият да извърши престъпление съдът отчете, че в края на миналата година той е изтърпял ефективно наказание лишаване от свобода, осъждан е общо 9 пъти досега за различни престъпления по транспорта, причиняване на леки телесни повреди на повече от едно лице, както и за противозаконно пречене на орган на властта да изпълни задълженията си.  Доколкото към днешна дата 23-годишният младеж има постоянен адрес и пребивава на него, съдът прецени, че по-лека мярка от исканата от прокуратурата „задържане под стража“, също би изиграла своята роля и препятствала възможността той да се придвижи до адреса, визиран в заповедта за защита. Ето защо Варненският районен съд определи спрямо 23-годишния обвиняем  мярка за неотклонение „домашен арест“, която да бъде контролирана със средство за електронно наблюдение.

Също мярка за неотклонение „домашен арест“ бе наложена и по отношение на 58-годишен мъж, привлечен в качеството на обвиняем за отглеждане на растения от рода на конопа в имот на територията на крайградска местност във Варна и за държане на марихуана – престъпления по чл. 354в, ал.1 и по чл. 354а, ал.3.  58-годишният мъж е осъждан, включително за престъпление свързано с наркотици.

Определенията на Районен съд – Варна по мерките за неотклонение могат да бъдат обжалвани пред въззивната инстанция в 3-дневен срок, като в случай на жалба или протест делата са насрочени за разглеждане пред ВОС за 7 септември от 13 часа.

Total
0
Shares
Предишна статия

Над 200 участници са регистрирани за втория Международен форум за образование във Варна

Следваща статия

Къде няма да има ток утре във Варна и региона?


Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии