Бойко Рановски: Годишно около 10% от пътнотранспортните произшествия са причинени от водачи на товарни автомобили и автобуси

Годишно около 10% от пътнотранспортните произшествия са причинени от водачи на товарни автомобили и автобуси, като жертвите са над 12-13% от общия брой на загиналите. Това обяви изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски по време стартиралите днес съвместни проверки на ИА АА, Пътна полиция и Агенция „Пътна инфраструктура“. Той посочи, че през последните месеци се наблюдава усложняване на пътна обстановка и увеличаване на пътнотранспортни произшествия.

„Един от методите за ограничаване на произшествията е засиленият контрол, което има и превантивен ефект. За това всички отговорни институции сме се обединили и извършваме съвместни проверки. Тези акции са залегнали в предвидените мерки на институциите и планираме те да продължат и в бъдеще. Очакваме тези действия да доведат до дълготраен резултат с намаляване броя на жертвите и произшествията“, заяви още Бойко Рановски. Той допълни, че в ИА „Автомобилна администрация“ се подготвя промяна на организацията на работа, така че контролната дейност да обхване по-голяма част от денонощието и да се повиши ефективността.

Акцията се провежда днес и утре на територията на Областите Пловдив, Хасково, Варна, Бургас, София, София-град, Перник, Плевен и Разград. Проверките се извършват по метода на „широкообхватния контрол“ и са насочени към товарните автомобили. Ще се следи за претоварване, техническа изправност, редовност на документите, както и за спазване на изискванията за времената за управление и почивка на водачите.

Total
0
Shares
Предишна статия

Открити човешки останки край Долни чифлик

Следваща статия

Над 200 участници са регистрирани за втория Международен форум за образование във Варна


Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии