Апелативният съд във Варна остави в сила ареста на двама обвиняеми за държане на голямо количество метаамфетамин

Апелативният съд потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“, взета от Окръжния съд във Варна спрямо двама мъже, обвинени, че в съучастие са държали с цел разпространение наркотични вещества в големи размери. Те били привлечени към наказателна отговорност на 14 ноември, когато в автомобил, с който пътували за с. Дъбравино, били открити пакети с бяло кристално вещество. Установено е, че това са над 2,7 кг метаамфетамин.
Айдън М. и Ахмед Я. обжалваха наложения им арест пред Варненския апелативен съд.
Според адвоката на Айдън, най-тежката мярка за неотклонение е нецелесъобразна, защото той има чисто съдебно минало и няма криминални регистрации. Обвиняемият съдейства на разследването, а обясненията, които е дал, могат да се характеризират като самопризнания.
Прокуратурата обаче счита, че 40-годишният мъж е съпричастен към престъплението. Настоящият му адрес е в Турция, където живее и семейството му и той често пътува дотам. Няма доказателства за трудовата му заетост. Всичко това сочи реална опасност да се укрие.
Събраните доказателства водят съда до извод за наличие на изискваното от закона обосновано подозрение за съпричастността на Айдън към деянието. Като съобрази, че обвиняемият трайно се е установил да живее в Турция, апелативната инстанция прецени, че действително има риск той да се укрие, напускайки страната, както и да извърши престъпление.
В отделно производство, въззивният съд разгледа жалбата и на втория обвиняем – Ахмед Я. Защитникът му посочи, че няма достатъчно данни той е бил съучастник. Домашен арест с електронно наблюдение би гарантирал, че той няма да се укрие или извърши престъпление според защитата.
Представителят на Апелативната прокуратура изтъкна в тежест на обвиняемия това, че той е привлечен за извършено деяние в условията на опасен рецидив. Ахмед е многократно осъждан, включително за притежание на наркотици. Това, според прокурора, показва, че е лице с много висока степен на обществена опасност.
Доказателствата и по отношение на този обвиняем дадоха основание на съда да приеме, че съществува обосновано подозрение за съпричастността му към престъпната дейност. Съдебният състав стигна до извод и за реална опасност Ахмед Я. да наруши закона при по-лека мярка за неотклонение. Едно от основанията е, че при него е налице опасен рецидив. Настоящата инстанция взе предвид данните за съдимост – многократно осъждан, в три от случаите – за притежание на наркотици. Последната присъда за идентично престъпление е изтърпял само месец и половина преди сегашното деяние.
Апелативният съд прие за правилни съображенията, с които Варненският окръжен съд е определил „задържане под стража“ за обвиняемите Айдън и Ахмед и потвърди най-тежката мярка за неотклонение спрямо двамата.
Определенията на въззивната инстанция не подлежат на обжалване.

Total
0
Shares
Предишна статия

ВМС обявяват конкурс за вакантни длъжности за матроси

Следваща статия

Къде няма да има ток утре в област Варна


Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии